Beredskabsstyrelsen vil have redegørelse for tysk assistance ved oversvømmelse

Det var i strid med de gældende regler og procedurer, da Tønder Brandvæsen i sidste måned tilkaldte assistance fra Tyskland i forbindelse med en stor oversvømmelse. Det mener Beredskabsstyrelsen, som henviser til, at brandvæsenet i stedet skulle have gjort brug af styrelsens center i Haderslev. Brandvæsenet mener, at styrelsen misbruger sin tilsynsrolle.

Tønder blev den 22. august 2014 ramt af omfattende oversvømmelser i flere af byens kvarterer, og yderligere oversvømmelser truede. Derfor var der behov for en omfattende indsats fra beredskabet, og Tønder Brandvæsen valgte at tilkalde assistance fra det tyske modstykke til Beredskabsstyrelsen, THW. Afstanden til THW’s nærmeste afdeling er kun 15 kilometer, mens der er 60 kilometer til Beredskabsstyrelsen Sydjylland i Haderslev.

Ifølge Politiken mener Beredskabsstyrelsen imidlertid, at Tønder Kommune handlede i strid med beredskabsloven, da man tilkaldte den tyske hjælp frem for at trække på det danske beredskab. Og det har fået styrelsen til at sende en klage til Tønder Kommune, hvor man udbeder sig en forklaring på, ”hvorfor kommunen ikke i den konkrete situation fulgte de gældende regler og procedurer”.

Beredskabschef: Beredskabsstyrelsen vil beskytte sit eget beredskab

Beredskabschef i Tønder Kommune, Jacob Christensen, erkender, at Tønder Brandvæsen ved en fejl har overtrådt reglerne, men han afviser, at det er bevidst.

”Jeg synes, at Beredskabsstyrelsen bruger sin tilsynsrolle som protektionisme for sit eget beredskab. Hvis du spørger borgerne i Tønder, om det er fornuftigt at tilkalde nogen 15 kilometer væk i stedet for nogen 60 kilometer væk, tror jeg godt, jeg kender svaret”, siger Jacob Christensen til Politiken.

Chikane af det statslige beredskab

De faglige organisationer, der organiserer Beredskabsstyrelsens medarbejdere, mener, at sagen fra Tønder sammen med den meget omtalte sag om oversvømmelserne i København og sagen om sportshallen i Gentofte er eksempler på, at de kommunale beredskaber bevidst undlader at anvende Beredskabsstyrelsen for at chikanere og underminere det statslige beredskab i en tid, hvor den fremtidige opgavedeling mellem de to dele af beredskabet skal besluttes politisk.

Kritikken afvises imidlertid af de kommunale beredskaber.

”Man kan sætte sig og surmule i et hjørne og modarbejde de politiske beslutninger og processen med skræmmekampagner, eller man kan være parat til at tage udfordringen op med at omstrukturere. Gør vi det rigtigt, kan vi stadig håndtere fremtidens udfordringer for beredskabet i Danmark”, siger Niels Mørup, der er formand for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, til Politiken.

Annonce