De fleste beredskaber er efterhånden gået over til SINE, og i år vil SINE-Sekretariatet derfor sætte fokus på brugen af skadestedssæt. Ambitionen er, at brugen af skadestedssæt skal blive en fast rutine, og derfor gennemføres der i alle politikredse møder for de lokale beredskaber. Møderne skal sikre, at skadestedssættene anvendes ved alle indsatser, hvor der deltager mere end ét beredskab – også når to brandvæsener arbejder sammen.
Skadestedssæt er den populære betegnelse for en SINE-talegruppe, hvor brand, politi, ambulance og andre dele af beredskabet kan tale sammen, når de deltager i den samme indsats – noget, der i det analoge radiosystem sker med de særlige skadestedsradioer.
I år vil SINE-sekretariatet sætte fokus på brugen af skadestedssæt, og ambitionen er, at alle beredskaber i Danmark skal bruge SINE-radioernes fælles talegrupper, når de arbejder sammen på et skadested. Derfor vil der i hver politikreds blive arrangeret møder for hele det lokale beredskab.
”Vi har store tegninger med, hvor man helt præcist kan se, hvordan man bruger sin radio. Både mens man kører til skadestedet, under indsatsen, hvis skadestedet skal deles i to eller hvis helikopterne skal integreres i en aktion”, fortæller projektleder Carsten Mau fra SINE-sekretariatet.
Efter mødet får alle deltagerne et ringbind med tegninger af, hvordan kommunikationen skal sættes op ved forskellige indsatser. ”Og så skal folk gå hjem og bruge det. Ved alle indsatser, hvor der er mere end ét beredskab. Også når to brandberedskaber arbejder sammen”, fastslår Carsten Mau.
Og ifølge vicepolitiinspektør Peter Modin er det ikke svært. Han arbejder i Sydsjælland og Lollands-Falster Politi, og her bruger man skadestedssæt flittigt. ”Men det kræver uddannelse og en ny vane”, siger han. Til gengæld har Peter Modin og hans beredskabskollegaer også fået bedre samarbejde. ”Vi arbejder jo som et team på et skadested. Og med skadestedssættet kan vi også kommunikere som et team”, fortæller han.
Peter Modin påpeger, at en stor fordel ved skadestedssættene er, at også vagtcentraler og beredskabsstabe kan lytte med. ”Det er vigtigt, at baglandet kan følge med. Opgaverne bliver skabt på skadestedet, men de skal løses af mange flere”, siger Peter Modin.