Der er stor mangel på deltidsbrandfolk, og derfor bør beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen ændre arbejdsmarkedsreglerne, så efterløns- og dagpengemodtagere lettere kan yde en indsats som deltidsansatte eller frivillige brandfolk. Det mener interesseorganisationen Danske Beredskaber, som påpeger, at de to grupper i dag slet ikke kan yde en indsats i beredskabet.
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har bebudet, at han vil lave et serviceeftersyn af arbejdsmarkedsreglerne. Måler er at gøre det mere fleksibelt for efterlønnere og til en vis grad også dagpengemodtagere at give en frivillig hånd med i foreningslivet.
Men det er ikke kun fritidsinteresser, der bør få gavn af et serviceeftersyn. Det mener interesseorganisationen Danske Beredskaber, som opfordrer ministeren til også at tage hensyn til beredskabernes muligheder for at rekruttere deltidsansatte og frivillige brandfolk.
”Hos beredskaberne håber vi på, at man ved sådan et serviceeftersyn også kunne overveje, om det at yde en vigtig samfundsindsats som frivillig eller deltidsbrandmand hos os kan ske på mere fleksible vilkår end i dag for efterlønnere og dagpengemodtagere”, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber.
”Rigtig mange steder består vores udrykningshold af folk, der passer et helt normalt arbejde, og så kommer ilende, når alarmen lyder. Hvis de er så uheldige i en periode at gå ledige, ja, så må de efter de nuværende regler ikke længere hjælpe med at slukke brand. Og så kan vi risikere, at vi ikke har tilstrækkeligt mandskab”, siger Bjarne Nigaard.
Danske Beredskaber har ikke konkrete tal på, hvor mange brandfolk man mister på grund af de nuværende arbejdsmarkedsregler. Men det sker relativt ofte. Og på landsplan mangler der lige nu 400 frivillige og deltidsbrandmænd, viser en optælling over ledige stillinger hos de kommunale beredskaber.
”I den nuværende situation bliver vi jo ikke hjulpet af, at efterlønnere og ledige slet ikke kan arbejde for os og samfundet på grund af de nuværende regler”, forklarer Bjarne Nigaard.
Han forestiller sig, at der i loven kunne skabes mulighed for, at specifikke kvalificerede opgaver stadig gerne må løses, selvom man er jobsøgende eller på efterløn. Som f.eks. at være frivillig eller deltidsbrandmand.