Beredskaber: Beredskabsaftalen giver ikke øget tryghed tæt på danskerne

”Vi i det kommunale primærberedskab er fortsat den suverænt største aktør og den største borgernære hjælp, og vi er altså ikke blevet styrket afgørende i aftalen”. Det siger formanden for Danske Beredskaber, Jarl Vagn Hansen, i en kommentar til den nye beredskabsaftale. Han håber dog, at en kommende analyse vil bekræfte, at der er behov for en kraftig opjustering af det kommunale beredskab.

Hos brancheorganisationen Danske Beredskaber konstaterer formand Jarl Vagn Hansen, at der ikke i denne omgang er blevet plads til en opgradering af det kommunale beredskab. Men han anerkender samtidig, at der ifølge aftalen skal iværksættes en analyse af samspillet mellem det statslige og de kommunale redningsberedskaber for at understøtte fremtidige behov i lyset af de ændrede udfordringer.

”Det er godt, at der nu også politisk er kommet fokus på beredskab i Danmark – for det er nødvendigt at styrke det borgernære beredskab, hvis vi skal kunne følge med i forhold til fremtidens opgaver, som fortsat ikke kan håndteres fuldt ud, på trods af de små skridt i den rigtige retning med denne aftale”, siger Jarl Vagn Hansen.

Brandstationerne bliver ikke bedre stillet af aftalen

Danskerne er ifølge Danske Beredskaber beredskabsmæssigt ikke bedre sikret i dag end de var den 29. august 2024, hvor regeringen oprettede det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab. For selv om der siden en høring om beredskabet den 15. maj 2024 på Christiansborg har været fuldt politisk fokus på netop at få beredskabet gearet til de mange store udfordringer, der venter forude, så mener Danske Beredskaber, at man ude på landets 240 brandstationer ikke er bedre stillet i dag, end før aftalen.

”Klimahændelser, hybride trusler, energiomstilling og kompleksitet i byggeriet udgør fortsat store udfordringer for det borgernære beredskab nu og i fremtiden, og vi i det kommunale primærberedskab er fortsat den suverænt største aktør og den største borgernære hjælp, og vi er altså ikke blevet styrket afgørende i aftalen. Men vi håber, at den analyse, partierne bag aftalen nu har besluttet skal iværksættes, vil bekræfte, at det er nødvendigt med en kraftig opjustering af det kommunale beredskab”, siger Jarl Vagn Hansen.

Positivt med stor politisk opmærksomhed

Der findes ifølge Danske Beredskaber enkelte lyspunkter i beredskabsaftalen, som vil kunne medvirke til den nødvendige udvikling af redningsberedskabet de kommende år, og med indgåelsen af beredskabsaftalen står det klart, at der nu er stor politisk opmærksomhed på området.

”Vi vil nu holde fast i politikerne og arbejde videre for at styrke det borgernære beredskab, og vi ser frem til at blive inddraget, når aftalen skal implementeres tæt på danskerne. For det er de mange dedikerede ansatte og frivillige ude på brandstationerne, der også fremover vil komme danskerne til hjælp, når det brænder eller ulykker og klimahændelser rammer”, siger Jarl Vagn Hansen.

Med beredskabsaftalen skal der samlet set tilføres beredskabsområdet 608 mio. kr. i 2025 og 2026. En væsentlig del af penge går dog til cybersikkerhedsområdet. Danske Beredskaber har beregnet, at det vil koste 1,3 mia. kr. at få det kommunale beredskab på omgangshøjde med de trusler og opgaver, brandfolkene akut står overfor.

Annonce