Beredskab styrkes med flere brandfolk og nyt materiel

Sydvestjysk Brandvæsen vil anskaffe en specialbrandbil af denne type.

Klimaforandringer, højere og mere komplekst byggeri og ny industri stiller nye krav til de opgaver, som det lokale beredskab skal være klar til at løse. Derfor har Esbjerg, Fanø og Varde kommuner besluttet at styrke Sydvestjysk Brandvæsen, som nu opgraderer både bemanding og udstyr. På hovedstationen i Esbjerg styrkes bemandingen til to holdledere og 10 brandfolk i 1-minuts-beredskab.

Fra 2025 vil der alle dage hele døgnet være to holdledere og 10 brandfolk på vagt på beredskabsstationen i Esbjerg. Det gør det muligt at rykke endnu hurtigere ud med en omfattende indsats fra start, når situationen kræver det – også til mere komplekse hændelser.

Samtidig indkøber Sydvestjysk Brandvæsen mere specialmateriel, så man effektivt kan sætte ind i tilfælde af f.eks. oversvømmelser, brand i en p-kælder eller brand i anlæg med nye energiformer fra brint eller ammoniak.

Køber specialbrandbil med hydro jet-modul

Beredskabschefen i Sydvestjysk Brandvæsen, Jens Mølgaard, ser frem til opgraderingen, som fra årsskiftet skal ruste Sydvestjysk Brandvæsen til fremtidens udfordringer.

”Det handler om at være så godt forberedt som muligt – også til situationer, som vi håber aldrig kommer til at ske. Ikke mindst på klimaområdet skal vi være forberedte på nye og hyppigere hændelser. I tilfælde af fremtidige oversvømmelser vil vi blandt andet med en ny højkapacitetspumpe, som hurtigt kan stilles op, være i stand til at pumpe op til 8.000 liter vand i minuttet. Det er blot en del af det specialudstyr, som vi fremover vil råde over”, fortæller Jens Mølgaard.

”Hele området omkring den grønne omstilling med nye og andre energiformer stiller store krav til de opgaver, de kommunale beredskaber står overfor. Hertil kommer den generelle udvikling på byggeri- og industriområdet, hvor nye byggeformer generelt bygges større, højere og mere komplekst. Alt dette betyder, at redningsberedskabet helt naturligt må følge med udviklingen, og derfor kommer der bl.a. udstyr til miljø- og kemikalieindsatser og en specialbrandbil med hydro jet-modul, der hurtigt kan sættes ind i tilfælde af uheld med f.eks. ammoniak eller gas”, siger Jens Mølgaard – og fortsætter:

”Styrkelsen af mandskabskapaciteten på den såkaldte øjeblikkelige udrykning til 2 + 10 fra 2025 er en del af den samfundsmæssige udvikling og helt nødvendig, idet responstid er helt afgørende for en effektiv indsats ved eksempelvis industribrande, ligesom det fremadrettet er nødvendigt at stille yderligere krav til den enkelte brandmands kompetencer og rutine i forbindelse med indsættelse ved brande i komplekst byggeri og industri”.

Beredskab skal følge med udviklingen

”Et effektivt beredskab er en uundværlig del af en tryg og velfungerende hverdag. Esbjerg Kommune udvikler sig hele tiden, og det er vigtigt, at beredskabet følger med. Som et led i den grønne omstilling får vi mange nye typer af virksomheder, vi bygger højere og anderledes end før, og også fremtidens klima byder på nye udfordringer, som vi skal være klar til at løse. Derfor lægger jeg stor vægt på, at vores beredskab nu opgraderes, så Sydvestjysk Brandvæsen fortsat er klar til at rykke ud og hjælpe borgere og virksomheder, hvad enten der er tale om skybrud, brand, miljøuheld eller andet”, siger Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg Kommune.

Fanø Kommunes borgmester, Frank Jensen, ser på samme måde frem til et fortsat stærkt og reaktionsdygtigt beredskab, ikke mindst i forhold til fremtidens klimaudfordringer:

”På Fanø oplever vi ofte, hvordan vind og vejr kan udfordre vores ø. Særligt når vi kigger ind i klimaforandringer med forøget risiko for hyppigere og større stormfloder samt oversvømmelser og forhøjet grundvand på grund af store mængder nedbør, er det vigtigt, at vi fortsat har et stærkt og reaktionsdygtigt beredskab, der står klar til at løse de mange forskellige opgaver med både tilstrækkeligt mandskab og udstyr”, siger borgmesteren – og fortsætter:

”Derfor er det vigtigt, at vi får styrket beredskabet, så vi også er rustet til fremtidens klimaudfordringer, hvilket er med til at øge trygheden og mindsker risikoen for skader for kommunens borgere, gæster og virksomheder”.

Flere og mere voldsomme hændelser

Også borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen, bakker op om et styrket beredskab:

”Vi oplever alle, hvordan klimaforandringer giver både flere og mere voldsomme hændelser, som stiller endnu større krav til vores beredskab. Samtidig kigger vi ind i en fremtid, hvor den grønne industri og elektrificeringen af vores samfund vil bringe nye typer af virksomheder til Sydvestjylland”, siger Mads Sørensen.

”Det vil betyde mere komplekse opgaver for beredskabet. Det er vigtigt, at vi bakker op om denne opgradering på tværs af alle tre kommuner, så vores dygtige beredskab også er rustet til fremtidens opgaver”, siger borgmesteren.

Annonce