Arbejdstilsynet har besluttet at politianmelde Beredskabscenter Aalborg for overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Det sker efter en alvorlig arbejdsulykke i maj, hvor en medarbejder fra beredskabscenteret blev hårdt kvæstet og fik hjertestop. Hos beredskabscenteret betegner man hændelsen som sort uheld – og mener ikke, at man kunne have gjort noget anderledes.
Nordjyske Stiftstidende beskriver ulykken, som skete i maj. Som led i en kontrakt med Aalborg Universitetshospital var Beredskabscenter Aalborg blevet tilkaldt for at hjælpe med at flytte et 900 kg. tungt røntgenapparat. Apparatet væltede imidlertid ind mod en væg, hvor den ene af de to medarbejdere fra beredskabscenteret stod, og apparatet endte med at læne sig mod hans hals og brystkasse. Dermed kunne han ikke trække vejret, ligesom der var et tonstungt tryk på hjertet.
Der blev tilkaldt både ambulance, politi og assistance fra beredskabscenteret, men opgaven med at få stabiliseret og fjernet røntgenapparatet var kompliceret, og der gik ca. 20 minutter, inden medarbejderen var frigjort. Undervejs var det ikke muligt at yde førstehjælp, og da medarbejderen kom fri, havde han hjertestop. Efter nogle minutters hjertemassage begyndte han dog atter at trække vejret. Efter den alvorlige ulykke er han i dag stadig indlagt på Hammel Neurocenter.
Arbejdstilsynet har valgt at melde Beredskabscenter Aalborg til politiet, fordi beredskabscenteret som arbejdsgiver skulle sørge for, at der var tilstrækkeligt med sikkerhedsforanstaltninger til, at en sådan ulykke ikke kunne ske. Hvis politiet går videre med sagen, risikerer beredskabscenteret at få en bøde.
Hos Beredskabscenter Aalborg vurderer beredskabschef Jørgen Pedersen, at der ikke er noget, som beredskabscenteret kunne have gjort anderledes i sagen – og han betegner det som sort uheld. Samtidig understreger han, at den tilskadekomne medarbejderen var meget erfaren og desuden var leder af den enhed, som står for flytning af større materiel. Derfor undrer beredskabschefen sig også over politianmeldelsen. ”Hvis han havde lavet noget, der var fuldstændig åndssvagt, så havde vi selvfølgelig taget det op til revision. Men det var det ikke – han havde taget alle forholdsregler. Han havde bare ikke forudset, at det her kunne ske”, siger Jørgen Pedersen til Nordjyske Stiftstidende.