Der var formentlig tale om Danmarkshistoriens længste 112-opkald, da Københavns Brandvæsens alarmcentral lørdag blev ringet op af en mand, som var fanget i en skorsten på Frederiksberg. Den 27-årige mand havde undladt at tage sin medicin i flere dage og i stedet taget amfetamin, og det fik ham til at kravle ned i skorstenen, hvor han sad fast. Det lykkedes ham at ringe 112 fra en medbragt mobiltelefon, men da han ikke vidste, hvor skorstenen befandt sig, varede telefonsamtalen med alarmcentralen fire timer.
Det er Københavns Brandvæsen, der fortæller om den svære opgave, som Alarmcentralen for Storkøbenhavn – der er placeret på Hovedbrandstationen – kom på lørdag morgen. Her ringede en mand og fortalte, at han sad fast i en skorsten på Frederiksberg, men han kendte ikke den præcise adresse. Der er mange skorstene på Frederiksberg – så hvad gør alarmcentralen i sådan en situation?
Spejdede efter skorstene fra drejestige
”Manden kunne fortælle os tre ting: Det var en hvid bygning med en hvid skorsten, og den lå på Frederiksberg. Jeg kunne se fra pejlingerne på hans mobiltelefon, at det var i nærheden af Frederiksberg Have, så vi kontaktede Frederiksberg Brandvæsen, der sendte en drejestige ud til Edisonsvej, og en mand op i kurven, der kunne spejde efter høje, hvide skorstene i området”, fortæller den vagtcentralmester, der modtog opkaldet.
Så nemt gik det dog ikke. Gennem fire lange timer talte vagtcentralmesteren med den forulykkede for at finde stedet, men også for at berolige ham. Under indsatsen koordinerede alarmcentralen løbende med politiet og Frederiksberg Brandvæsen. Og takket være et godt samarbejde mellem alle parter lykkedes det at finde skorstenen, hvor den uheldige mand var fanget.
Specialtjeneste fik befriet manden
Næste udfordring var at få manden ud af den smalle skorsten. Frederiksberg Brandvæsen stod for selve indsatsen og varetog indsatsledelsen, og der blev desuden rekvireret assistance fra Københavns Brandvæsen, som sendte sin specialtjeneste, der er eksperter i at frigøre mennesker ved f.eks. trafikuheld og drukneulykker, til ulykkesstedet.
”Vi kunne hurtigt se, at skorstenen var for smal til at hejse manden op, så vi måtte i stedet lave et hul i muren. Vi hejste først et tov ned i skorstenen med vand, hjelm og støvmaske til manden og ved at måle tovets længde, kunne vi regne ud, hvor vi skulle bore et inspektionshul. Ved hjælp af et skorstensspejl kunne vi igennem det lille inspektionshul se præcis, hvor manden sad, og så kunne vi begynde at banke murstenene ud fra den anden side af skorstenen. For at sikre, at skorstenen ikke styrtede sammen, fjernede vi murstenene omhyggeligt og undgik hjørnestenene ”, fortæller brandvæsenets holdleder.
I et godt samarbejde med Frederiksberg Brandvæsen fik Københavns Brandvæsens specialtjeneste derefter lavet et hul, der var så stort, at manden kunne frigøres.
Fra alarmcentralen modtog opkaldet, og til manden var befriet fra skorstenen, gik der ca. fem timer.