Økonomiske problemer i Greve Kommune medfører nu, at 10 af de 28 deltidsbrandfolk hos Falck i Greve kan se frem til at modtage en fyreseddel. Greve Kommune og Falck har nemlig indgået en aftale om at reducere det beredskab, som kommunen efter en udbudsrunde indgik kontrakt med Falck om. Udover at de 10 brandfolk fyres, så vil et næsten nyt slukningskøretøj blive erstattet af en trailer, og et beløb, der var afsat til at motivere deltidsbrandfolkene, inddrages.
Besparelserne har gennem længere tid været forhandlet mellem Greve Kommune og Falck. Besparelserne får ikke i sig selv betydning for responstiden, men et næsten nyt kombikøretøj, der kan bemandes med seks mand, vil blive sparet væk, og materiellet vil blive flyttet til en trailer.
For mandskabet betyder besparelserne, at antallet af deltidsbrandfolk reduceres fra de nuværende 28 til 18. De 10 brandfolk, som dermed bliver overflødige, vil blive fyret pr. 1. juli 2010. De resterende deltidsbrandfolk må endvidere undvære et beløb på 250.000 kr., som i den oprindelige kontrakt mellem Greve Kommune og Falck var afsat til motivation og forbedringer for deltidsbrandfolkene.
Greve Kommune har et delvist 1-minutsberedskab, og for de faste brandfolk på vagt indebærer besparelserne, at de nu i vagttiden skal varetage brandhaneeftersyn for vandværket i Tune.
Deltidsbrandfolkenes tillidsmand, Michael “Grønt” Jensen, fortæller, at det er Greve Kommune, som har ønsket, at besparelserne skulle findes på kontrakten om brandslukning. “Vi er alle i chok, og forstår slet ingen ting mere”, siger Michael Jensen. Tillidsmanden påpeger, at det netop var lykkedes at vende udviklingen, så der i Greve ikke længere var mangel på deltidsbrandfolk. “Rigtig mange kommuner i Danmark kæmper for at få nok deltidsansatte brandfolk, og generelt er der mangel på deltidsansatte brandfolk, hvilke også har været gældende i Greve i mange år. I 2009 blev den udvikling i Greve vendt, og under et år efter vælger man altså så at opsige 10 deltidsbrandfolk og fjerne et brandkøretøj, hvilke virker meget frustrerende og tåbeligt på de deltidsansatte brandfolk”, siger Michael Jensen.
“I vores øjne vil vi ikke længere være i stand til, at yde en forsvarlig indsats ved store brande og ulykker i Greve Kommune. Et eksempel, som stadig står frisk i erindringen, er eksplosionen i købmandsbutikken på Hundige Strandvej i februar sidste år. Samme type ulykke vil efter indførelsen af reduktionen betyde, at der til den konkrete ulykke vil komme én brandbil og seks brandfolk mindre. Min egen oplevelse sidste år i februar var, at der ikke var en eneste brandmand for meget på ulykkestedet”, siger tillidsmand Michael “Grønt” Jensen, og konkluderer: “Ved at fjerne 10 mand og et brandkøretøj fra udrykningen, kan borgerne i Greve Kommune ved store brande og store ulykker ikke længere forvente den samme service og responstid som i dag”.