FOA: Nye paramedicinere får den korteste uddannelse og mindst erfaring

Arkivfoto: Lasse Christiansen

Med den nye paramedicineruddannelse på UCN kan man blive paramediciner på kun tre år. Men hos FOA er man skeptiske, for uddannelsen betyder, at paramedicinere forventes at stå med det øverste ansvar, men samtidig kan de i praksis blive dem med den korteste uddannelse og den mindste erfaring. FOA ønsker i stedet, at der laves en professionsbachelor som ambulancebehandler.

Professionshøjskolen UCN åbner en ny uddannelse til paramediciner. Uddannelsen bliver en tre-årig professionsbacheloruddannelse.

Hos FOA, der organiserer de offentligt ansatte ambulancereddere, er man imidlertid meget skeptisk over for den nye uddannelse:

“Vi er selvfølgelig glade for, at man tager fat på at løfte uddannelsesniveauet. Men vi er ærgerlige over den måde man vil gøre det på. Frem for at revidere den eksisterende uddannelse til ambulancebehandler, har man lavet en ny uddannelse, der skal løbe parallelt med den uddannelse der er i dag”, siger Thomas Brücker, der er formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA.

“I dag tager det omkring seks år fra man begynder på grunduddannelsen til man bliver paramediciner og der er indbygget en del praktik undervejs. I fremtiden vil det kun tage tre år og der er ikke ret meget praktik. Det betyder, at dem, der som paramedicinere forventes at stå med det øverste ansvar, kan blive dem med den korteste uddannelse og den mindste erfaring. Det svarer jo til, at man bygger et flot hus uden et fundament. Det risikerer at falde sammen”, siger Thomas Brücker.

Vil hæve uddannelsesniveauet fra bunden

FOA mener, at uddannelsesniveauet i stedet skal hæves fra bunden og ikke kun i toppen. Det vil sige, at man burde lave en professionsbachelor som ambulancebehandler og så skal der derudover være mulighed for en overbygning som paramediciner.

“På trods af vores betænkeligheder, vil vi gøre hvad vi kan for at sikre den bedst mulige overgang fra det vi har i dag, og vi vil gøre hvad vi kan for at få regionerne til at samarbejde om en helt ny uddannelsesstruktur. Her er det nærliggende at bruge denne nye uddannelse til at få erfaringer, så vi på sigt kan skabe det helt rette uddannelsestilbud til de kommende generationer af ambulancepersonale”, siger Thomas Brücker.

Annonce